Skabelsen

Verdensopfattelsen

Guderne
   Aserne
   ~ Balder og Nanna
   ~ Frigg
   ~ Gefion
   ~ Heimdal
   ~ Hel
   ~ Idun og Brage
   ~ Loke og Sigyn
   ~ Odin
   ~ Thor og Sif
   ~ Tyr
   ~ Ull
   ~
Nornerne
   ~ Andre aser
   ~ Andre asynjer

   Vanerne

Mytologiske væsener

Døden og efterlivet

Vigtige myter

Kildeliste

enchantedforest.dk © 2006-2009

 

Nornerne er skæbnegudinder i den nordiske mytologi. De ligner meget dem, som også findes i den græske og den romerske mytologi - alle tre spinder menneskenes livstråde, og der er i alle tilfælde tale om tre gudinder. I den nordiske har vi Urd, Verdande og Skuld. Ud over at spinde menneskenes livstråd, fortælles der også om nornerne, at de væver et kæmpemæssigt tæppe af trådene, som tilsyneladende laves i et tilfældigt mønster.

Den nordiske adskiller sig dog lidt, da der også fortælles om mange skæbnegudinder af forskellige slægter - bl.a. aser, alfer og dværge. Ved hvert menneskes fødsel er en skæbnegudinde til stede og udmåler menneskets livslængde og bestemmer de gode og dårlige ting, som skal ske for dette menneske. Alt afhængig af om det var en skæbnegudinde af god eller dårlig slægt, ville livet for dette menneske blive overvejende godt eller skidt. Generelt var nornerne ikke forbundet med noget positivt, og 'Nornernes dom' betød for det meste død eller ulykke.

Urd synes at have været den oprindelige skæbnegudinde, og Verdande og Skuld er muligvis kommet til senere ud fra de mange mindre skæbnegudinder for at skabe treheden, som ses ved andre skæbnegudinder også. De tre repræsenterer også fortiden, nutiden og fremtiden, og deres navne betyder henholdsvis 'det, som har været', 'det værende' og 'det kommende'. 'Urd' betyder også 'skæbne' eller 'død', og navnet 'norner' synes at betyde 'vride' eller 'vende', hvilket kan have tilknytning til årshjulet, der drejer.

Nornerne holder til ved Yggdrasils ene rod og den hellige kilde Urds Brønd. Her tager de hver dag vand fra brønden og hælder over Yggdrasils ene rod for at holde træet i live og sundt, og dermed udsætte dets forfald.