Skabelsen

Verdensopfattelsen

Guderne
   Aserne
   Vanerne
   ~ Frej
   ~ Freja
   ~ Kvasir
   ~ Nerthus
   ~
Njord

Mytologiske væsener

Døden og efterlivet

Vigtige myter

Kildeliste

enchantedforest.dk © 2006-2009

 

Søn af Njord og broder til Freja, er Frej en af de vaner, som blev sendt til aserne, da vanerne og aserne besluttede at holde fred. Som hjem fik han tildelt Alfheim - alfernes hjem - og han blev dermed deres konge. Han ridder på galten Gyldenbørste, og skibet Skidbaldner, der altid har vinden med sig, der har plads til alle guderne og alle deres ting, og som kan pakkes sammen og blive så småt, at det kan være i en pung. Frejs navn betyder 'herre' eller 'hersker' og ses også til tider i formen Frøj, Frø eller Frey.

Blandt aserne og i dyrkelsen af guderne har han indtaget en fremtrædende rolle. Som herren over vejret - solskin og regnvejr - sørger han også for afgrøderne og jordens frugtbarhed. Han bringer en god høst og et godt år. Om ham fortælles det også, at han aldrig betyder sorg for kvinder, og at han frigiver dem, som er fanget. Ud over at være en tydelig frugtbarhedsgud, har han også været lykkegud for kvinder og undertrykte folk.

I eddadigtet Skírnismál har Frej forelsket sig i den smukke jættedatter Gerd. Han har sat sig i Odins højsæde Hlidskjalf og set ud over verden, og som straf blev han så forelsket i Gerd, at han hverken ville spise, sove eller tale med nogen. Derpå sendte Njord sin tjener Skirner til Frej for at vide, hvem Frej var så vred på, at han ikke ville tale med nogen. Frej fortæller om Gerd, og Skirner tager til Jotunheim, til Gymers gård, hvor Gerd bor. Han prøver at lokke hende med guld, men det har hun masser af. Så kommer han med trusler, men først da han truer med at bruge runer mod hende, giver hun sig.

Det er muligt, myten fremstiller et helligt ægteskab mellem himlen og jorden, som sikrer frugtbarheden. Det er også muligt, at Frej og Freja oprindeligt var gift og et guddommeligt par, som sikrede frugtbarhed. Men hos vanerne var broder-søster-forhold anset som blodskam, og Freja spottes da også for det af Loke i Lokasenna.

Kultbilleder af Frej fremstiller ham oftest med en stor fallos, og hans dyrkelse har haft et stærkt seksuelt præg. Lige som Njord, finder man de fleste stednavne og dermed tegn på dyrkelse af Frej, i Norge og Sverige. I Danmark finder man stederne Frøsmose ved Ringsted, samt Frøsbjerg og Frøshøj. Da navnet 'Frej' betyder herrer, er der nogle steder tvivl, om stednavne er tilknyttet Frej.