Skabelsen

Verdensopfattelsen

Guderne
   Aserne
   Vanerne

Mytologiske væsener

Døden og efterlivet

Vigtige myter

Kildeliste

enchantedforest.dk © 2006-2009

 

Den nordiske gudeverden har i mange år ikke rigtigt interesseret mig på trods af min ellers store interesse i mytologi. Men efter et besøg i Jelling, var der tændt en flamme i mig, og jeg gav mig straks i kast med denne side. Når man som dansker læser om den nordiske mytologi, finder man en tilknytning, som ikke er den samme med andre mytologier. Stednavne fra Danmark dukker op. Danerne og Danmark omtales i nogle af myterne. Langt tilbage i årenes løb, har min egen slægt nok også tilbedt de gamle guder.

Den viden, vi har om den nordiske mytologi stammer hovedsageligt fra digte og kvad bevaret på Island. Den Ældre Edda er en række kvad om de nordiske guder og helte - et håndskrift ejet af en islandsk biskop, givet til den danske konge Frederik d. 3. og senere retuneret til Island. Den islandske Snorre Sturlasson skrev en håndbog for skjalde, som indeholdt den nordiske verdensopfattelse og gudelære, kendt som Den Yngre Edda eller Snorres Edda. Den svenske Adam af Bremen har beskrevet gudedyrkelsen i Uppsala, og den danske Saxo Grammaticus' værk om danernes bedrifter indeholder også de nordiske guder - dog i en menneskeliggjort og historiseret udgave.

Herudover spiller stednavne og runeindskrifter en stor rolle i den viden, vi har, om hvor udbredt dyrkelsen af de forskellige guder var, hvor den var centreret og dermed hvilken betydning guderne havde for datiden befolkning i Norden.